CZEKOLADOWE DROŻDŻOWE Z SEREM, BORÓWKAMI I MALINAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste ciasto drożdżowe z czekoladą, serem, malinami, borówkami i czekoladową kruszonką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Czekoladowe ciasto drożdżowe:

    3 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2/3 szklanki cukinii startej na małych oczkach
    2 małe jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    40g drożdży
    60g masła
    80g gorzkiej czekolady posiekanej

    Nadzienie:

    400g twargu
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    5 łyżek cukru z wanilią
    200g malin
    150g borówek amerykańskich

    Kruszonka:

    150g mąki
    150g cukru
    150g masła
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe drożdżowe z serem, borówkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, kakao, pozostały cukier. Dodać cukinię i roztrzepane jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (powinno być dość luźne, ale w razie potrzeby dodać mąki). Pod koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Dodać posiekaną czekoladę, krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  • 2. Twaróg, jajko, cukier i mleko zmiksować blenderem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść.
    Na wierzchu wyłożyć ser (paskami po przekątnej lub na całej powierzchni ciasta). Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180st przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować