Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Wilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką.

Składniki:

  • ok 500 g rabarbaru
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    200 g jogurtu naturalnego
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g czekolady białej

    KRUSZONKA:

    50 g masła
    1/4 szklanki maki pszennej
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach mąkę pszenną z wiórkami, cukrem i miękkim masłem. Odstawić w chłodne miejsca.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ubijania wlać cienkim strumykiem olej, a następnie jogurt naturalny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wsypać do masy jajecznej. Po zmiksowaniu wsypać startą na tarce jarzynowej czekoladę. Wmieszać w masę za pomocą łyżki lub łopatki. Przelać do formy ( 21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć całe łodygi rabarbaru. U mnie były dość grube, wiec przekroiłam je dodatkowo na pół.
  • 3. Wyjąć kruszonkę z lodówki i wyłożyć równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Kruszonka powinna się ładnie zrumienić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Rabarbar Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować