Czekoladowe ciasto z otrębami,miodem i daktylami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje czekoladowe ciasto z otrębami, daktylami i gruszkami jest zdrowe,dodaje pozytywnej energii.Pachnie kusząco,smakuje bosko.Dodatek miodu spadziowego nadaje mu wyjątkowy aromat.Smakuje karmelowo.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - masło: 300 gramów
    - otręby pszenne: 0.5 szklanki
    - miód spadziowy (płynny) (lub inny płynny naturalny): 0.5 szklanki
    - mąka pszenna (tortowa): 1.5 szklanki
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - jogurt (grecki,gęsty): 2 łyżki
    - cukier wanliowy (opakowanie lub łyżka ekstraktu waniliowego): 16 gramów
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - kakao: 3 łyżki
    - gruszki: 3 sztuki
    - daktyle (suszone/pokrojone): 20 sztuk
    DO WYSMAROWANIA FORMY:
    - masło (lub margaryna): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z otrębami,miodem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondlu,dodać kakao,cukier waniliowy i miód,wymieszać,odstawić w chłodne miejsce na 5-10 minut.
  • 2. Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę.Formę wysmarować masłem(silikonowej nie trzeba smarować).
  • 3. Mąkę wymieszać z otrebami pszennymi i proszkiem do pieczenia..Wlać rozpuszczone masło z kakao i miodem.Dodać jajka,wymieszać.Do ciasta wsypać gruszki i daktyle,ponownie wymieszać,przelać do formy.
  • 4. Ciasto piec 30 minut w temp.200 stopni C.Pozostawić w wyłaczonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem waniliowym.
  • 5. Uwaga:miód można zastąpić syropem z agawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować