Czekoladowe ciasto z orzechową krówką

  • wyświetlono: 1055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Taki mały eksperyment z ciastem z Kopca kreta, które jakiś czas temu piekłam :) W połączeniu z taką masą smakuje bosko! Najlepsze było na drugi dzień, kiedy ciasto stało się wilgotne.

Jagodowe_ciastko

Składniki

Ciasto:

2 i 3/4 szkl mąki krupczatki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szkl cukru zwykłego
4 czubate łyżki kakao
5 jajek
1 szkl zimnej przegotowanej wody
1 szkl oleju

Masa:

2 i 3/4 szkl mleka
3/4 kostki masła
1/3 szkl cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250g masy krówkowej o smaku orzechowym
3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich

Do dekoracji:

polewa czekoladowa
0,5 szkl posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe ciasto z orzechową krówką

  • Ciasto gotowe do pieczenia1. Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, następnie po kolei żółtka. Później dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie powoli wlewamy wodę i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kakao i krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wym. 20x30cm. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w temp. 180ºC. Upieczone, ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty.
  • Dodanie orzechów do masy2. Masa: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, po łyżce masy krówkowej i miksujemy całość do gładkości. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i jeszcze raz krótko miksujemy całość.
  • 3. Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim blatem. Wierzch zdobimy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.


Porady

Polecam polewę czekoladową z przepisu Marty Ryżek - Kalkowskiej, wypróbowałam już wiele razy i ręczę za efekt :)
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa krówkowamasa budyniowaczekoladowe ciastomasa krówkowo - budyniowaorzechowa masa krówkowaciasto czekoladowe z masą budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo- orzechowe

Dodane przez: BARB

Pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto tortowe o smaku czekoladowo-orzechowym...

Ciasto kinder bueno z krówką

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Ciasto kinder bueno z krówką

Pyszne ciasto bez pieczenia z masą...

Czekoladowe z orzechową bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

Błyskawiczne ciasto intensywnie czekoladowe.

Dodane przez: WiolaG

Ciasto czekoladowe z polewą orzechową

Ciasto idealne na niezapowiedzianą...

ciasto krówka

Dodane przez: Aninka88

CIASTO KRÓWKA Z PRAŻONYMI ORZECHAMI

pyszne ciasto pełne orzechów i...

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Jest mocno czekoladowe, a jego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE