Czekoladowe ciasto z orzechami i espresso

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Fantastyczne, mocno czekoladowe ciasto, bez grama mąki, z żurawiną moczoną w espresso, z potężnym chlustem tejże samej kawy do ciasta...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gorzka czekolada 74% kakao: 150 gramów
    - masło: 75 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - mascarpone: 75 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - espresso: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z orzechami i espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszoną żurawinę zalewamy espresso i pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

    Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, mascarpone i miksujemy. Masa będzie wyglądała, jakby się zwarzyła, ale spokojnie. Jak tylko dodamy rozpuszczoną czekoladę, konsystencja wróci do normy. Dodajemy namoczoną w kawie żurawinę, wraz z pozostałą kawą oraz orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie.

    Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy około 35 minut w temp. 170 st.C

    W trakcie pieczenia ciasto urośnie, a następnie równomiernie opadnie.

    Najlepiej pozostawić je na noc w lodówce, wówczas będzie miało odpowiednią strukturę.

    Podczas krojenia nóż powinien być moczony w gorącej wodzie, ułatwi nam to uzyskanie ładnych kawałków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Żurawina Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować