Czekoladowe ciasto z masą advokatową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach.
gdy cukry się rozpuszczą wlać olej i dalej miksować.
Następnie nie przerywając miksowania przesiewać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 175 - 180 stopniach w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.MASA :
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, obydwa cukry i masę krówkową.
Podgrzewać do zagotowania i aż masa się rozpuści.
W śmietanie wymieszać budynie i jajka i do gotującego się mleka wlać masę budyniową.
Energicznie mieszając gotować budyń aż zgęstnieje.
Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki, na niego wylać gorącą masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić ciasto aż masa wystygnie.
3.POLEWA :
W rondelku podgrzewać wszystkie składniki polewy aż cukier się rozpuści a polewa będzie gładka.
Lekko ją przestudzić i polać nią gotowe ciasto.
Na sam koniec posypać słupkami migdałowymi.
Komentarze