Czekoladowe ciasto z malinami

4.5 (198 ocen)

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin,kompozycja smakowa idealna.

Składniki:


  • 200 g margaryny
    200 g cukru
    4 szt jajka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czekolada mleczna lub gorzka
    5 łyżek nalewki malinowej
    1 szk malin do ciasta
    maliny i jeżyny do dekoracji
    Polewa
    50 g margaryny
    1,5 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko.Wlać nalewkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze dodać do ciasta i wymieszać.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta posypać połową malinami, wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin. Piec około 1 godziny w 170 st. wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami. Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem,kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować