Czekoladowe ciasto z kokosową bitą śmietaną

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkoptowe blaty o smaku czekoladowym z nutą, orzechową i kawy zbożowej przełożyłam bitą śmietaną z kremu kokosowego z dodatkiem białej czekolady, całość posypałam ciemnym kakao i wiórkami kokosowymi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5-6 jajek od szczęśliwych kur
    pół szklanki cukru
    5-6 łyżek mąki pszennej typ 405
    łyżka ciemnego kakao
    łyżka kawy Inki z figami
    2 łyżki likieru orzechowego lub czekoladowego

    krem:
    100 g białej czekolady
    1 litr schłodzonego kremu kokosowego, użyłam z firmy Aroy-D

    wódka/likier orzechowy do skropienia biszkoptu
    kakao i wiórki kokosowe do posypania oraz opcjonalnie srebrne cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z kokosową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Blachę 35cm x 40cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i likierem na pulchną masę.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
    Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
    Do powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao oraz kawę zbożową. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
    Upieczony biszkopt ostrożnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier do pieczenia, odstawiamy do ostudzenia.

    Ostudzony biszkopt kroimy na pół, tak by otrzymać dwa prostokąty o wymiarach 20cm x 35cm.
    Krem:
    Czekoladę ścieramy na tarce dodajemy krem/śmietankę kokosowy i ubijamy, aż krem uzyska konsystencję bitej śmietany.
    Złożenie ciasta:
    Dolny biszkopt skrapiamy likierem orzechowym. Następnie 2/3 kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem. Górny biszkopt również skrapiamy likierem orzechowym, a następnie smarujemy śmietanką. Śmietanką również smarujemy boki ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ciasto oprószamy kakao, a następnie wiórkami kokosowymi i opcjonalnie perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować