Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Osobiście myślałam że to niemożliwe żeby kasza gryczana na słodko była dobra ale zrobiłam i małe zdziwienie bo wygląda jak blok, smakuje jak blok tyle że w tańszej wersji. Jest naprawdę świetne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g kaszy gryczanej
    250g cukru
    200g masła (u mnie margaryna)
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    300g mąki pszennej
    4 jajka
    gotowa polewa czekoladowa
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę ugotować, odsączyć dokładnie i wystudzić
  • 2. Do zimnej kaszy dodać cukier i zmiksować na jednolitą masę.
  • 3. Połamać czekolade i razem z masłem roztopić na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać już roztopioną konsystencje do masy kaszowej ciągle miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę i wlać do masy kaszowej i dokładnie wymieszać.
  • 5. Cisto przelewamy do nasmarowanej tłuszczem i opsypanej bułką tartą tortownicę. Pieczemy w temp.180 przez ok. 90 minut.
  • 6. Ostudzone ciasto polewamy polewą roztopioną w kąpieli wodnej i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Porady

Do masy można dodać orzechy jest wtedy jeszcze pyszniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować