3 jajka
3/4 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk oleju rzepakowego
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
6 gruszek ( nie za twardych i nie za miękkich )
cukier puder
Czekoladowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, obrać i delikatnie usunąć gniazda nasienne zostawiając ogonki.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z obydwoma cukrami. Następnie na najmniejszych obrotach miksując dodawać po jednym żółtku. Teraz resztę czynności wykonywać cały czas na najniższych obrotach. Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Następnie wlać olej i wymieszać ciasto.
3.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą ( ja użyłam tortownicy z silikonowym bokiem więc posmarowałam tylko dno ). Ciasto wylać do przygotowanej formy, na środek wcisnąć jedną gruszkę i resztę wcisnąć koliście dookoła środkowej zostawiając odstępy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze