CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Jesienne ciasto z gruszkami, czekoladowe a zarazem wilgotne...smaczne:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    20 dag masła
    150 ml jogurtu naturalnego
    1 czekolada deserowa
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    3 gruszki

    Polewa lub cukier puder do posypania

    Forma: forma na babkę
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z czekoladą, wystudzić.
  • 2. Jajka ubić z cukrem do białości. Cienką strużką wlewać przestudzone masło, dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i sodą oraz jogurt, długo nie mieszać tylko do połączenia składników.
  • 3. Gruszki obrać pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Wyłożyć do formy.
  • 4. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 5. Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować