Czekoladowe ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

Ciasto obłędnie pyszne .... miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Cukinia jest nie wyczuwalna , a sprawia , że ciasto nabiera wyjątkowego , głębokiego smaku .

Składniki:

  • ( na tortownicę o śr. 26 cm )

    100 g miękkiego masła

    pół szklanki oleju

    250 g cukru

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    2 duże jajka

    pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

    300 g mąki pszennej

    30 g kakao

    2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g )

    100 g czekolady (dowolnej )



    Polewa czekoladowa :

    60 g czekolady mlecznej

    4 łyżki mleka

    1 łyżka masła

    1 łyżeczka kakao

    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej . Odstawiamy .

    Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól . Łączymy . Po kolei wbijamy jajka nie przestając miksowania .

    Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną . Następnie kakao i startą cukinię . Dobrze mieszamy . Na końcu wlewamy roztopioną czekoladę . Mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia .

    Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka .

    W rondelku rozpuszczamy na gazie wszystkie składniki polewy . Odstawiamy do wystudzenia .

    Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować