Czekoladowe ciasto z buraków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe ciasto z płynną czekoladą... nikt się nie zorientuje, że tajemniczym składnikiem jest BURAK :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    50 g ciemnego kakao
    175 g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g cukru
    250 g ugotowanych buraczków
    3 jajka
    200 g oleju rzepakowego
    100 g czekolady gorzkiej co najmniej 60%
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Czekoladowe ciasto z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiewamy mąkę orkiszowa, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.

    Buraki, jajka i olej blendujemy na gładnie puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy suche składniki i wymieszamy rózgą do połączenia składników. Połamaną czekoladę dodajemy do pozostałych składników.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Porady

Czekoladę najlepiej połamać na kostkę, gdy ciasto pokroimy ciepłe, czekolada delikatnie będzie wypływać :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować