Czekoladow ciasto z dodatkiem buraczkow, smaczne, idealne dla dzieci oraz do kawy :)
1 godz. 40 min
Składniki:
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g )
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g )
100 g ciemnego cukru
100 ml kefiru
40 ml oleju
100 g maki pszennej
1 średniej wielkości ugotowany, starty na drobnych oczkach buraczek
1 łyżeczka sody do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa :
200 g cukru pudru
50 g masła (temperatura pokojowa )
125 g serka (typu philadelphia )
Czekoladowe ciasto z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady, z dodatkiem oleju, roztopić w rondelku.
Jajka ubić z cukrem do powstania gęstej, puszystej konsystencji. Do jajek dodać roztopiona czekoladę, kefir, wymieszać delikatnie. Następnie dodać startego buraczka, rowniez wymieszać.
Na końcu dodać wymieszane, suche składniki. Połączyć mieszając do powstania jednolitej masy.
Masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ,małej tortownicy .
Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec około 30-40 minut.
Gdy ciasto się upiecze , pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze