Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami

  • wyświetlono: 14917 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate jabłka, słodki budyń waniliowy i chrupiącą pod zębami ciemną kruszonką z tego samego ciasta co spód. Czy to może nie smakować? Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce.

akrobatka22

Składniki

Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm)

Ciasto ciemne:
200 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
3 żółtka
30 g naturalnego, ciemnego kakao

Budyń:
1 litr mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki masła
2 op. budyniu waniliowego (2x40 g)
1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:
800 g jabłek
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami

  • 1. Ciasto ciemne: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część wyłożyć na spód blaszki o wymiarach ok. 30x20 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze podociskać w dno formy, a następnie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.



    Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
  • 2. Budyń: 900 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i mąkę (najlepiej krótko zmiksować składniki, by nie było grudek). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić na bok na około 5 minutek.

    W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na talarki.



    Na przestudzonym czekoladowym spodzie ułożyć ciasno talarki z jabłek. Jabłka zalać jeszcze gorącym budyniem, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem.



    Ciasto piec w 180 st.C przez ok. 45-50 minut, do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoczekoladajabłkabudyńprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: zielonakuchniablog

Ciasto z jabłkami i budyniem

Proste w przygotowaniu, ale za...

Ciasto z Budyniem i Jabłkami

Dodane przez: 0Madzia

Ciasto z Budyniem i Jabłkami

Ciasto to jest na wierzchu kruche...

Dodane przez: madzienka

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu,jest...

CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM

Zmodyfikowałam moje ostatnio dodane...

image-0nq7t3v

Dodane przez: aliss06

Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie

Na sadach powoli zaczynają pojawiać...

ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z jabłkami i budyniem

Smaczne cisto do kawy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE