Czekoladowe ciasto tortowe

  • wyświetlono: 2009 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu.

Garnek biało510

Składniki

ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao
krem:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny)
- 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe ciasto tortowe

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
    Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.
    Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.
  • 2. Krem:
    Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
    Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
    Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
    Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
    Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
    Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować blat przekrojonego ciasta, przykryć drugim i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto czekoladowez kremembiszkoptoweciasto tortowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-0f15dqm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne...

Ciasto tortowe z kajmakiem

Dodane przez: monisia1215

Ciasto tortowe z kajmakiem

Pyszne ciasto i jak pięknie się...

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo...

Ciasto tortowe wielosmakowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto tortowe wielosmakowe

Ciasto trochę pracochłonne, ale...

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

Ciasto z dwoma kolorowymi biszkoptami....

Ciasto tortowe

Dodane przez: dragonik7

Ciasto tortowe

Pamiętam czasy kiedy byłam mała...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE