Czekoladowe ciasto tortowe

4.5 (144 ocen)

Mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu.

Składniki:

  • ciasto:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 - 3 łyżki kakao
    krem:
    - 3 jajka
    - 1/3 szklanki mleka
    - 3 łyżki mąki
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 łyżki kakao
    - 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny)
    - 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Czekoladowe ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
    Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.
    Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.
  • 2. Krem:
    Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
    Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
    Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
    Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
    Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
    Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować blat przekrojonego ciasta, przykryć drugim i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować