Czekoladowe ciasto na winie z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie i wilgotne ciasto z jagodami, któremu wino nadaje nieco intrygującego posmaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
    200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego),
    300 g cukru,
    150 g miękkiego masła,
    4 jajka,
    60 g kakao,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 czubata szklanka jagód + do dekoracji

    Polewa:
    tabliczka białej czekolady,
    2 łyżki naturalnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto na winie z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
    Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą.
    Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek , ale tą porcję ciasta możemy upiec w dużej tortownicy o średnicy 26 cm).Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 - 45 minut. Wystudzić.
    Przygotować polewę: czekoladę połamać na kostki i razem z miodem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Wystudzone ciasto udekorować polewą i jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować