Czekoladowe ciasto na nalewce z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, mięciutkie i aromatyczne ciasto czekoladowe z pysznym kremem. Bardzo polecam

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 ¼ szklanki cukru
    320g mąki
    220g masła
    5 łyżek oleju
    7 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:
    1 szklanka mleka
    7 łyżek cukru pudru
    200g masła
    200g orzechów włoskich zmielonych
    100g płatków owsianych zmielonych
    50ml spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Nalewki

Czekoladowe ciasto na nalewce z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Krem orzechowy: Orzechy i płatki zalać gorącym, przegotowanym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonymi orzechami, na koniec wlać spirytus. Masą przełożyć placki, wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować