CZEKOLADOWE CIASTO ''KILIMANDŻARO'' Z MORELAMI

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

To moja wersja Ciasta Kilimandżaro. Ciasto czekoladowe z serem i morelami. Ciasto wyszło bardzo pyszne, choć trochę pracochłonne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto czekoladowe-białe:
    -1 biała czekolada
    -100 g. masła.
    -3/4 szklanki cukru
    -4 duże albo 5 małych jajek
    -100 g. mąki tortowej
    -1 śmietankowy budyń
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -50 g. kokosu

    ciasto czekoladowe-ciemne:
    -1 gorzka czekolada
    -100 g. masła
    -3/4 szklanki cukru
    -4 duże albo 5 małych jajek
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mielonych orzechów
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    150 ml. frużeliny jagodowej

    masa morelowa:
    -1 puszka moreli-820 g.
    -1 śmietankowy budyń
    -2 galaretki brzoskwiniowe
    -150 g. masła

    krem serowy:
    -1 kg. sera-wiaderko
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -30 g. żelatyny
    -trochę więcej niż pół szklanki wody

    polewa:
    -1 gorzka czekolada
    -2 łyżki śmietanki 30 %
    -2 łyżki masła

    esy-floresy:
    -1/3 białej polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Czekoladowe ciasto ''kilimandżaro'' z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto jasne 1. ciasto czekoladowe-białe- Czekoladę rozpuścić z masłem, na parze albo małym ogniu. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z budyniem i proszkiem ale już mieszać delikatnie łopatką.Na koniec wmieszać kokos, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175 *.
  • frużelina 2. Po przestygnięciu, posmarować frużeliną.
  • ciasto ciemne 3. ciasto czekoladowe-ciemne-Postąpić jak z ciastem białym z tym że na koniec domieszać kawę i orzechy.
  • masa 4. masa morelowa- Morele odsączyć i zblenderować. Na soku ugotować budyń, odstawić i zaraz dodać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać mus z moreli. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.
  • krem 5. krem serowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Potem porcjami dodawać ser a na koniec żelatynę. Krótko zmiksować, wyłożyć na frużelinę i rozsmarować.
  • ciemne ciasto 6. Przykryć ciemnym ciastem.
  • polewa 7. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, rozpuścić nad parą. Chwilkę przestudzić i posmarować ciasto.
  • esy-floresy 8. Białą polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu i polać placek w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować