Czekoladowe ciasto cukiniowe

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam na jednym z zagranicznych blogów - troszkę zmodyfikowałam i wyszło cos pyyysznego :)

Składniki:

  • - 115 g miękkiego masła
    - pół szklanki oleju
    - 1 i 3/4 szklanki cukru
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - 60 g kakao
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 2,5 szklanki mąki
    - 2 duże szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach i odsączonej
    - 2 jajka
    - pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub gęstej śmietany ( u mnie jogurt)
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej

Czekoladowe ciasto cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy olej. Dalej miksując powoli wsypujemy cukier, pastę waniliową, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy jajka oraz na przemiennie mąkę i jogurt/śmietanę. Na koniec kawa i kakao. Miksujemy dokładnie. Teraz delikatnie mieszamy cukinię. Blachę tortową (26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 70- 80 min. Ciasto wygląda na troszkę zakalcowate ale jest po prostu baaardzo wilgotne :

Porady

Ciasta proponuję po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować, tylko zostawić do ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy