Czekoladowe ciasto bez jajek

4.99 (154 ocen)

  • 60 min

bez jaj, ale za to z octem, reagującym z sodą, dzięki czemu ciasto jest pulchne i bardzo smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki maki
    3/4 szklanki oleju
    0,5 szklanki ciemnego, dobrego kakao
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody
    łyżeczka soli
    2 szklanki gorącej wody
    2 łyżki octu
    łyżka kawy rozpuszczalnej
    aromat waniliowy
    owoce - u mnie gruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Czekoladowe ciasto bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w dwóch osobnych pojemnikach łączymy ze sobą:
    1) składniki mokre
    2) składniki sypkie
    następnie pojemnik z płynną zawartością mieszamy ze skladnikami suchymi najpierw łyżką, potem można zmiksować. Wylewamy na natłuszczoną lub wyłozoną papierem blachę, na wierzchu układamy owoce, pieczemy 40-45min w 180 stopniach.

Porady

1) użyłam mąki pszennej typu 500 2) ciasto przed podaniem można posypac cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować