Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo – bez pieczenia

5 (1 ocen)

Mocno czekoladowe, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Zaskakują smakiem i konsystencją. Są proste do przygotowania, nie wymagają pieczenia. Można poeksperymentować z ich smakiem, tworzą dowolne kombinacje bakalii.

Składniki:

  • 100g masła
    300g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
    4 łyżki miodu
    200g herbatników lub biszkoptów
    75g pianek jojo
    75g suszonej żurawiny
    75g orzechów włoskich
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę (blaszkę, naczynie żaroodporne) o wymiarach około 20x26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza formę (by łatwo wyciągnąć masę).
  • Czekolada 2. Rozpuścić masło, czekoladę i miód w rondelku na małym ogniu. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, pozostawić by czekolada nieco ostygła.
  • Bakalie 3. Biszkopty, pianki, orzechy i żurawinę pokroić na małe kawałki. Wymieszać razem. Połączyć z czekoladą i dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić łopatką. Przykryć papierem do pieczenia i docisnąć ręką masę, a następnie umieścić w lodówce, aby stężała (kilka godzin).
  • Masa 4. Po tym czasie wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Porady

Ciastka trzeba trzymać w lodówce, można je też zamrozić i wtedy mogą być przekąską w pracy czy w szkole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować