Czekoladowe ciasteczka z kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę tortową, mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia przesiać.
2.Masło utrzeć z cukrem do konsystencji puree.
3.Dodać miód, wszystkie sypkie składniki i wodę. Zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodać jeszcze odrobinę wody.
4.Ciasto uformować w wałek, owinąć szczelnie papierem do pieczenie i wstawić na 60 minut do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
5.Piekarnik nagrzać do 180°C.
6.Schłodzone ciasto kroić w talarki o grubości mniej więcej 5mm.
7.Talarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 12 minut – ciasteczka są gotowe w momencie, kiedy podważone nożem łatwo odklejają się od blachy i zachowują swój kształt.
8.Ciasteczka wystudzić najlepiej na kratce do studzenia.
9.Przygotować krem:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mleko. Ucierać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
10.Ciasteczka podzielić na dwie części. Jedną część posmarować kremem, a drugą nakryć krem tak, żeby powstała ciasteczkowa kanapka.
Komentarze