Czekoladowe ciasteczka z kremem maślanym

5 (170 ocen)

Ciasteczka czekoladowe, przełożone słodziutkim maślanym kremem.

Składniki:

  • Ciasteczka:
    110g miękkiego masła
    110g drobnego cukru
    2 łyżki miodu
    170g mąki tortowej
    60g mąki kukurydzianej
    60g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki zwykłej wody

    Krem:

    50g masła
    200g cukru pudru
    15ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Czekoladowe ciasteczka z kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową, mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia przesiać.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem do konsystencji puree.
  • 3. Dodać miód, wszystkie sypkie składniki i wodę. Zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodać jeszcze odrobinę wody.
  • 4. Ciasto uformować w wałek, owinąć szczelnie papierem do pieczenie i wstawić na 60 minut do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 6. Schłodzone ciasto kroić w talarki o grubości mniej więcej 5mm.
  • 7. Talarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 12 minut – ciasteczka są gotowe w momencie, kiedy podważone nożem łatwo odklejają się od blachy i zachowują swój kształt.
  • 8. Ciasteczka wystudzić najlepiej na kratce do studzenia.
  • 9. Przygotować krem:
    Masło utrzeć z cukrem. Dodać mleko. Ucierać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • 10. Ciasteczka podzielić na dwie części. Jedną część posmarować kremem, a drugą nakryć krem tak, żeby powstała ciasteczkowa kanapka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować