Czekoladowe ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odmieniona wersja moich bakaliowych ciasteczek owsianych.

  • 60 min

Składniki:

  • - 200g miękkiej margaryny
    - 3/4 szklanki cukru
    - dwie łyżeczki cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - szklanka mąki
    - 1/2 łyżeczki sody
    - szczypta soli
    - 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - 10 dag rodzynek

Czekoladowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać czekoladę.
  • 2. Margarynę ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier waniliowny i ucierać kolejne 2-3 minuty. Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • 3. Do powstałej masy dodać przygotowaną mąkę, szczyptę soli, sodę, płatki owsiane czekoladę oraz rodzynki. Wymieszać dokładnie masę łyżką.
  • 4. Wyłożyć blaszkę papierem lub folią aluminiową. Formować niewielkie kulki ręka lub kłaść łyżką na blaszkę. Lekko spłaszczyć. Pamiętać o zostawieniu odstępów pomiędzy ciasteczkami. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie ale po odstawieniu do wystygnięcia stwardnieją i będzie można je wyłożyć na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy