Czekoladowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dla mnie najlepsze czekoladowe ciastka na świecie. Dzięki czekoladzie pięknie pachną (nawet przed upieczeniem) i trudno się im oprzeć, zwłaszcza ze szklaneczką mleka.

  • 45 min

Składniki:

  • na ok. 13 sztuk

    - 150 g mąki
    - 70 g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
    - 2 płaskie łyżki cukru pudru
    - 125 g miękkiego masła
    - 1/4 łyżeczki sody
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

Czekoladowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Zmiksować z masłem. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wymieszać. Uformować wałek. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 160 st. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego (ciasto powinno wyglądać jak brązowa plastelina), układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskamy widelcem. Pieczemy 15 min.na górnej półce piekarnika.

Porady

Ciastek nie należy zbyt mocno dociskać widelcem, gdyż będą za cienkie,a co za tym idzie zbyt suche. Ciastka łatwo się przypalają dlatego nie należy ich piec bezpośredni na blasze z piekarnika, ale na blasze do pieczenia ciast wyłożonej pergaminem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy