Czekoladowe ciastka z chili

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. Z tej okazji zapraszam na czekoladowe ciastka z chili. Wiem.. wiem.. niektórych to połączenie może dziwić. Nieufnym okiem będą spoglądać na te ciasteczka, ale gwarantuję Wam, że chili idealnie pasuje do gorzkiej czekolady! Dla mnie to związek idealny!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦90 g kakao
    ◦260 g mąki pszennej typ 450
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ◦½ łyżeczki mielonego cynamonu
    ◦135 g gorzkiej czekolady
    ◦225 g masła
    ◦330 g cukru
    ◦2 duże jajka (roztrzepane)
    ◦½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne (papryki chili)
    ◦½ posiekanej papryczki chili

Czekoladowe ciastka z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. W jednej misce ucieramy masło z cukrem i jajami aż uzyskamy kremowa konsystencję. W drugiej mieszamy mąkę z solą, sodą, kakao, cynamonem i pieprzem cayenne. Cały czas ucierając stopniowo łyżka po łyżce do masła dodajemy mąkę. Miksujemy aż składniki się połączą.
    Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pół posiekanej, małej papryczki chili (można mniej), mieszamy i na 10 minut wstawiamy ciasto do lodówki. Łyżką nabieramy ciasto i dłoniach formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut.

    Ja czekoladowe ciastka z chili lubię jeść jeszcze ciepłe – uwielbiam w nich płynną jeszcze czekoladę.

    Podawać ze szklanką mleka ;)

Komentarze

Podobne przepisy