Czekoladowe bułeczki z kaszą gryczaną wykonałam bazując na przepisie na Scones czyli bułeczki które są popularne w UK. Bułeczki podaje się na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu, twarożku, masła lub miodu.
50 min
Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
200 g mąki pszennej + mąka do podsypania
80 g mąki razowej / pełnoziarnistej
80 g migdałów
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g zimnego masła
ok. 100 ml mleka
1 jajko
100 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
Czekoladowe bułeczki z kasza gryczaną, migdałami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Migdały mielimy lub siekamy nożem. Mąki przesiewamy do miski wraz z sodą i cukrem. Dodajemy migdałami, zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy palcami. Następnie dodajemy mleko, jajko, kaszę i szybko zagniatamy. Na końcu dodajemy umyte, świeże maliny lub rozmrożone.
2.Na blacie posypanym mąką rozpłaszczamy ciasto na gruby placek i szklanką wycinamy okręgi lub z ciasta formujemy kulki i lekko rozpłaszczamy je na blaszce. Bułeczki układamy na silikonowej macie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30-35 minut.
Komentarze