Czekoladowe bułeczki z kasza gryczaną, migdałami i malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czekoladowe bułeczki z kaszą gryczaną wykonałam bazując na przepisie na Scones czyli bułeczki które są popularne w UK. Bułeczki podaje się na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu, twarożku, masła lub miodu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
    200 g mąki pszennej + mąka do podsypania
    80 g mąki razowej / pełnoziarnistej
    80 g migdałów
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    50 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    100 g zimnego masła
    ok. 100 ml mleka
    1 jajko
    100 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Czekoladowe bułeczki z kasza gryczaną, migdałami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Migdały mielimy lub siekamy nożem. Mąki przesiewamy do miski wraz z sodą i cukrem. Dodajemy migdałami, zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy palcami. Następnie dodajemy mleko, jajko, kaszę i szybko zagniatamy. Na końcu dodajemy umyte, świeże maliny lub rozmrożone.
  • 2. Na blacie posypanym mąką rozpłaszczamy ciasto na gruby placek i szklanką wycinamy okręgi lub z ciasta formujemy kulki i lekko rozpłaszczamy je na blaszce. Bułeczki układamy na silikonowej macie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30-35 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować