Czekoladowe Brownie z czerwonej fasoli

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przy takiej ilości czekolady, nutelli i kakao, fasola zupełnie się poddaje i nikt nie zgadnie, że w tym brownie jest fasola.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
    7 łyżek płatków owsianych
    3 łyżki czarnego kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki cukru lub xylitolu
    6 łyżek oleju kokosowego
    3 łyżki masy daktylowej
    100 g masła orzechowego
    100 g nutelli
    1 gorzka czekolada
    dżem malinowy lub jagodowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe Brownie z czerwonej fasoli 1. Fasolę odsączyć, ale zostawić ok. 3 łyżki zalewy z puszki. Z tą zalewą zmielić fasolę blenderem ręcznym na jednolitą masę.
    Do powstałej masy dodać po kolei wszystkie składniki (kakao, nutellę, masło orzechowe, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej kokosowy, masę daktylową), dokładnie wymieszać łyżką.
    Do masy fasolowej dodać płatki owsiane i pokruszoną gorzką czekoladę.
    Wymieszać łyżką, ale nie zbyt intensywnie. Wystarczy tylko wmieszać produkty w masę.
    Wyłożyć do natłuszczonej formy o kształcie kwadratu.
    Piec 20 min. w 180 stopniach
    Po ostygnięciu podawać z ciepłym dżemem malinowym lub jagodowym.

Porady

Dżem może być dowolny malinowy, jagodowy, porzeczkowy, z owoców leśnych. Najlepiej jest podany dżem na ciepło. Dla urozmaicenia można do tego dodać gałkę dowolnego lodu, np. waniliowego lub bitą śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować