Czekoladowe biscotti z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja wariacja na temat ciasteczek z Toskanii, zwanych też cantucci. Mocno czekoladowe i idealne do porannego kubka kawy!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.7 szklanki
    - orzechy zmielone laskowe: 0.3 szklanki
    - kakao: 0.3 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - żurawina: 0.7 szklanki
    - czekolada mleczna twarda: 0.3 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - sód oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - miód: 100 gramów

Czekoladowe biscotti z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubijamy mikserem, po chwili dodajemy cukier i miód i znowu mieszamy. Mąkę, kakao, orzechy laskowe zmielone, sodę i sól mieszamy i dodajemy do ubitego jajka z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i żurawinę i delikatnie mieszamy.
  • 2. Obsypując dłonie mąką formujemy masę w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30 minut, aż masa będzie brązowa i twardsza. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez około 10 minut.
    Następnie kroimy nożem na 1 cm kromeczki, na ukos. Układamy je na blaszce (poziomo) i podpiekamy, aż wyschną - przez około 15 minut w temperaturze 180ºC - przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy