Czekoladowe batoniki z wafli ryżowych

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te batoniki wymyśliłam w ostatni weekend. Okazało się, że nie tylko są przepyszne, ale banalnie proste w przygotowaniu, a ładnie zapakowane mogą stanowić idealny prezent dla najbliższych :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - wafle ryżowe: 6 dekagramów
    - prażony orkisz: 5 dekagramów
    - papaja kandyzowana: 5 dekagramów
    - orzechy laskowe: 7 dekagramów
    - orzechy włoskie: 5 dekagramów
    - czekolada gorzka: 12 dekagramów
    - śmietana 30% słodka: 180 mililitrów
    - masło: 5 dekagramów
    - rodzynki sułtańskie: 10 dekagramów
    - śliwki kalifornijskie: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe batoniki z wafli ryżowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafle ryżowe dokładnie kruszymy. Papaję, śliwki oraz oba rodzaje orzechów siekamy blenderem. Rodzynki i prażony orkisz dodajemy w całości. Zamiast rodzynek sułtańskich, możemy użyć królewskich, ale polecam je uprzednio posiekać.
  • 2. W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gorący płyn wlewamy do bakalii zmieszanych z waflami ryżowymi i orkiszem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki przy pomocy dwóch łyżek (możemy to także zrobić bezpośrednio rękoma, ale musimy uważać, aby się nie poparzyć; płynu nie polecam dodawać schłodzonego, gdyż gorący lepiej "wiąże" wszystkie składniki).
  • 3. Powstałą masę wykładamy na formę do pieczenia, wyłożoną papierem z nieprzywieralną powłoką na grubość około 1 cm. Przykrywamy kolejnym arkuszem papieru, na który kładziemy 3-4 ciężkie książki (ja wykorzystałam 2000 stronicowe komentarze, ale możecie do tego celu użyć np. grube słowniki :)). Pozostawiamy na całą noc.
  • 4. Książki i wierzchni papier do pieczenia ściągamy. Kroimy masę na prostokąty o wymiarach 2-2,5 cm/6-8 cm i pozostawiamy w temperaturze pokojowej jeszcze na 4-5 godzin, aby batoniki lekko stwardniały.
  • 5. Po upływie tego czasu, możemy batony przechowywać w metalowych puszkach przez około 2-3 tygodnie lub trzymać w temperaturze pokojowej około tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować