Pyszne lekkie i bardzo aromatyczne czekoladowe babeczki z dodatkiem laskowych orzechów. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
220 g mąki pszennej
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru (można zastąpić białym)
2 duże jajka
300 ml śmietany 18 %
85 g masła
szczypta soli
150 g gorzkiej czekolady
70 g orzechów laskowych
50 g białej czekolady
Do dekoracji:
100 g mlecznej czekolady + 30 ml śmietany 30%
50 g białej czekolady + 15 ml śmietany kremówki
Czekoladowe babeczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, a następnie za pomocą suchej ściereczki zdejmujemy z nich brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. To samo kroimy z białą czekoladę.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Do drugiej miski dajemy śmietanę, jajka, brązowy cukier, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wszystko miksujemy. Stopniowo wsypujemy przesiane sypkie składniki. Pod koniec miksowania do masy dodajemy stopioną gorzką czekoladę i dokładnie łączymy. Na ostatku dodajemy pokrojone orzechy laskowe i białą czekoladę i dobrze mieszamy.
Tak przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 190 st.
Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy czekoladą.
Obie czekolady z dodatkiem odpowiedniej ilości śmietany kremówki topimy w kąpieli wodnej w osobnych miskach. Wierzch babeczek zanurzamy w mlecznej czekoladzie i lekko potrząsamy, by jej nadmiar spłynął. Biała czekoladą robimy różne wzorki.
Tak udekorowane babeczki wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła.
Komentarze