Czekoladowe babeczki z nutką chili

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mocno czekoladowe babeczki na szybko z nutką chili oprószone cukrem pudrem do filiżanki małej czarnej znakomite...

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej
    50 g czekolady białej
    7 łyżek masła
    100 g cukru trzcinowego
    1 łyżka miodu
    szczypta płatków chili
    230 g mąki tortowej
    250 ml mleka
    1 płaska łyżeczka sody
    2 łyżki wody
    2 jajka

Czekoladowe babeczki z nutką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej na płynną masę. Masło utrzeć z jajkami oraz cukrem trzcinowym,dodać łyżkę miodu ,ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko połączone z 2 łyżkami wody,aż do połączenia,mąkę tortową wymieszać z sodą i dodawać do masy po łyżce cały czas ucierając,na koniec wlać płynną czekoladę,dodać chili i wymieszać.
  • 2. Czekoladę białą drobno pokruszyć.Metalowe formy do babeczek wyłożyć papilotkami wylać do połowy ciasto ciemne,dodać pokruszoną czekoladę i przykryć resztą ciasta.Z tej porcji wychodzi około 18 średnich babeczek. Tak przygotowane muffinki włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec 20-25 minut. Po upieczeniu zimne oprószyć grubo cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy