Czekoladowe babeczki z kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepisem podzieliła się ze mną przyjaciółka, przepis ten zrobił furorę na sylwestrowej zabawie.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    100 g masła o temperaturze pokojowej
    50 g gorzkiej czekolady
    2 jajka
    100 g cukru
    150 g mielonych migdałów
    papierowe foremki do ciasta
    krokant z orzechów laskowych od dekoracji

    Na krem:
    100 g serka mascarpone
    100 g świeżego sera śmietankowego
    100 g przecieranego cukru pudru

Czekoladowe babeczki z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C (termoobieg 150 stopni). Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do muffinek. Masło i czekoladę stopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
    2. Jajka rozdzielić, białko ubić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, następnie wymieszać z masą czekoladowo-maślaną. Dodać migdały i ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białka i ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek, piec ok.25 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    3. Na krem wymieszać wszystkie składniki, rękaw cukierniczy z gwiaździstą końcówką napełnić nasą i udekorować babeczki. Podawać ozdobione krokantem z orzechów laskowych

Porady

Migdały można śmiało zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy