Czekoladowe babeczki z kremem malinowym

5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepyszne. Delikatny krem z musem malinowym to po prostu niebo w gębie.

Składniki:

  • Babeczki:
    1,5 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl cukru brązowego
    2 kopiate łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 szkl mleka
    6 łyżek oleju
    2 jajka

    Krem:
    250 ml śmietanki kremówki
    1,5 szkl malin
    2 łyżki cukru
    łyżka cukru pudru
    śmietan fix
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Czekoladowe babeczki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min. w 180 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Maliny przełożyć do garnuszka, dolać 2 łyżki wody i dusić aż się rozpadną, gotować na małym ogniu do czasu aż spora ilość płynu odparuje. Pod koniec dodać cukier, jeszcze chwilę podgrzewać. maliny przetrzeć przez sito aby pozbyć się ziarenek. Otrzymałam 3 łyżki gęstego musu malinowego.
  • 3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Połowę musu dokładnie wymieszać z kremem, resztę wymieszać niedbale aby zostały różowe smugi. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.

Porady

Jeśli babeczki będą podane od razu po przygotowaniu nie będzie potrzebny śmietan fix. Część musu z malin można rozsmarować wewnątrz worka cukierniczego a następnie nałożyć śmietanę. Wyjdą dwukolorowe rozetki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować