Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Małe słodkie i niepozorne czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową, oprószone cukrem pudrem, słodkość idealna dla dzieci czy popołudniowej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    ¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    3 łyżki ciemnego kakao
    ½ laski wanilii
    1 mała płaska łyżeczka sody
    Konfitura truskawkowa
    Cukier puder do oprószenia

Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy.
  • 2. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników.
    Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Dodajemy po płaskiej łyżeczce konfitury. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej.

    Zimne oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy