Czekoladowe babeczki majonezowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybko się je robi i błyskawicznie znikają ze stołu. Babeczki są podzielne, a w smaku nie czuć majonezu. Sprawdzą się w każdej chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 szt:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka esencji waniliowej
    4 łyżki majonezu
    ¾ szklanki maki pszennej
    3 łyżki budyniu waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki oleju

    Polewa czekoladowa:
    ¼ szklanki śmietany 30%
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki

Czekoladowe babeczki majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na babeczki (na ¾ wysokości). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut.
    W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). Dodajemy cukier puder i połamana czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Do ciepłej śmietanki wsypujemy żelatynę. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach możemy wylać polewę na babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować