Czekoladowe a'la kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość.
2.Nadzienie: Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, dodając cukier do smaku.
3.Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok. Ciasto tniemy na 7-8 równych kawałków.
4.Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej papierem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Komentarze