CZEKOLADOWE A'LA KOKARDKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Drożdżowe kokardki z czekoladowym nadzieniem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki

    CIASTO:
    350 g mąki
    35 g drożdży
    3/4 szkl. mleka
    2 żółtka
    1/3 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    2 budynie czekoladowe
    cukier do smaku

    Dodatkowo:
    mąka do oprószania
    białko do posmarowania

Czekoladowe a'la kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość.
  • ... 2. Nadzienie: Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, dodając cukier do smaku.
  • 3. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok. Ciasto tniemy na 7-8 równych kawałków.
  • aaa 4. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej papierem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Porady

Drożdżówki można posmarować czekoladą, lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy