Składniki na ciasto :
130 g mąki
3 łyżki kakao
240 g cukru
80 ml wody
4 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
60 ml mleka
100 g margaryny
100 g gorzkiej czekolady
Wkładka:
500 g śmietany kremowej
2 1/2 kostki czekolady gorzkiej
Do dekoracji :
kawałki czekolady
1.Sposób przygotowania ciasta: Jajka ubijamy z cukrem. Margarynę rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i wlewamy do do masy jajeczno cukrowej. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy 25x35 wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C. Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy kremem(ok 3 łyżki zostawiamy na wierzch)smarujemy wierzch,dekorujemy czekoladą , schłodzić Smacznego:)
Komentarze