Czekoladowa z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja siostra bardzo lubi ciasta czekoladowe. Chciałam zrobić dla niej coś prostego ale w nowej odsłonie.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki ciemnego kakao
    sok z jednej pomarańczy
    kandyzowana (lub świeża) skórka z pomarańczy
    aromat pomarańczowy
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Czekoladowa z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić.
  • 2. Do margaryny dodać sok z pomarańczy, cukier, kakao oraz skórkę z pomarańczy i aromat. Wszystko zagotować, przestudzić.
  • 3. Do zimnej masy, miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem i pokrojoną na drobno czekoladę.
  • 4. Ubić pianę z białek i połączyć z ciastem delikatnie mieszając.
  • 5. Powstałe ciasto wylać na foremkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  • 6. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Do ciasta można dodać również inne bakalie. Po upieczeniu i wystudzeniu można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować