Czekoladowa tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekam z cukrem i masłem, potem dodaję żółtka i całość zagniatam. (Składniki muszą być zimne, jesli ciasto jest zbyt kruche, nalezy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkuję (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przekładam do formy do tarty (moja ma 29 cm), wkładam do lodówki na kolejna godzinę lub dwie, nakłuwam widelcem, obciążam fasolkami i piekę 15 minut w 200 stopniach, ściągam papier z fasolkami i piękę jeszcze 5-10 minut. Studzę ciasto. Przygotowuję krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczam masło, dolewam śmietankę i czekoladę. Gdy wszystko sie ładnie rozpuści i połączy lekko przestudzony krem wylewam na spód tarty. Gdy zacznie się robić troszkę bardziej zwarty, kładę maliny. Schładzam w lodówce.
Porady
Tartę mozna też zrobić z samej czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej.
Komentarze