Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny

4.5 (171 ocen)

Pyszne czekoladowe ciasto, lekki orzeźwiający krem cytrynowy i rozpływający się w ustach krem śmietanowy a wszystko w jednym, pysznym kawałku, smacznego :)

Składniki:

  • CIASTO:
    150g mąki,
    100g zimnego masła,
    1 łyżka kakao,
    50 g cukru pudru,
    2 żółtka,
    KREM CYTRYNOWY:
    1 jajko,
    1 żółtko,
    100g cukru,
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka oliwy,
    1,5 cytryny (sok + skórka),
    KREM ŚMIETANOWY:
    400g śmietany kremówki,
    1 łyżka mascarpone,
    2 łyżki cukru pudru,
    kilka kropel aromatu cytrynowego,
    250g borówek amerykańskich,
    listki mięty do dekoracji,
    skórka cytrynowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, następnie rękoma zagniatamy ciasto.

  • tarta 2. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy do formy na tartę (24cm). Formę można wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo warto je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  • tarta 3. Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki na krem cytrynowy, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • tarta 4. Masę gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając 2 minuty. Dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Po wystudzeniu krem rozsmarowujemy na cieście.
  • tarta 5. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy, mieszamy. Krem wykładamy na ciasto. Ciasto posypujemy umytymi borówkami, dekorujemy listkami mięty i startą skórką z cytryny. Przechowujemy je w lodówce.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować