Czekoladowa tarta

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosty i szybka w wykonaniu tarta na zimowe wieczory

  • 45 min

Składniki:

  • 180 g mąki, 25 g kakao, 50 g cukru, 125 g masła, 2 żółtka, 1 łyżka zimnej wody, szczypta soli, bita śmietana, brzoskwinie w puszce, czekolada mleczna

Czekoladowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i kakao. Dodajemy starte masło i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie dodajemy żółtka wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy ciastem formę do tartej wysmarowaną masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C o 15-20 min
  • 2. Upieczone ciasto wykładamy bitą śmietaną oraz brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Na wierzch można zetrzeć mleczną czekoladę.

Porady

W okresie letnim zamiast brzoskwini z puszki można użyć świeżych malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy