Czekoladowa szarlotka z budyniem i kruchymi kulkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój mąż uwielbia to ciasto, bo łączy w sobie smak kakao, jabłek i delikatnego kremu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek kakao
    1 kostka margaryny
    1/4 kostki masła
    4 żółtka

    2 budynie waniliowe
    1 litr mleka

    Mus jabłkowy:
    4 duże jabłka
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowa szarlotka z budyniem i kruchymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto najpierw łącząc suche składniki, pokrojoną margarynę i masło, a na końcu 4 żółtka.
  • 2. Dzielimy powstałe ciasto na dwie części.
  • 3. Na spód blaszki wykładamy jedną połowę ciasta i wyrównujemy.
  • 4. Druga połowę ciasta wkładamy do lodówki.
  • 5. W międzyczasie gotujemy budynie w 1 litrze mleka.
  • 6. Obieramy 4 jabłka i kroimy na kawałki.
  • 7. Jabłka razem z masłem, cynamonem, cukrem i cynamonem smażymy około 15 minut.
  • 8. Na spód ciasta w blaszce wykładamy mus jabłkowy.
  • 9. Na mus jabłkowy wylewamy budyń.
  • 10. Z pozostałej połowy ciasta lepimy kulki i wykładamy je na nasze ciasto.
  • 11. Pieczemy 45 minut w 170°C.

    Smacznego!

Porady

Z pozostałych 4 białek zawsze robię bezy. Ubijam je ze szczyptą soli i dodaję szklankę cukru. Piekę 1 h w 110°C i zostawiam w piekarniku na co najmniej godzinę. Robię to zaraz po wyjęciu szarlotki gdy piekarnik jest rozgrzany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować