CZEKOLADOWA SŁODYCZ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i delikatne ciasto. Jeszcze zdążysz go dodać do świątecznego menu i upiec!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    pół szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    3/4 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    - 20 dag masła
    - 3 szklanki mleka
    - ¾ szklanki cukru
    - 3 żółtka
    - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżki mąki pszennej
    - cukier waniliowy
    - czekolada

    Dodatkowo:
    4 opakowania herbatników,
    Starte wiórki czekoladowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania połącz z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (24x40cm) i piecz 35 minut w 180st.
    Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie utrzeć z miękkim masłem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do puszystej masy.

    Na wystygnięty biszkopt wyłożyć połowę masy. Rozsmarować, następnie przełożyć herbatnikami. Położyć pozostałą masę Budyniową. Wierzch posypać czekoladowymi wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować