Czekoladowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania połącz z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (24x40cm) i piecz 35 minut w 180st.
Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie utrzeć z miękkim masłem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do puszystej masy.
Na wystygnięty biszkopt wyłożyć połowę masy. Rozsmarować, następnie przełożyć herbatnikami. Położyć pozostałą masę Budyniową. Wierzch posypać czekoladowymi wiórkami.
Komentarze