Czekoladowa śliwka z amaretto

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Każde własnoręcznie przygotowane konfitury, powidła, dżemy możemy zamknąć w ozdobnych słoiczkach, dodatkowo je ozdobić i podarować bliskiej osobie...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki węgierki: 3 kilogramy
    - domowy cukier z wanilią: 6 łyżek
    - gorzka czekolada 70% kakao: 100 gramów
    - ciemne kakao do wypieków: 3 łyżki
    - likier Amaretto: 100 mililitrów

Czekoladowa śliwka z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do woka i podgrzewać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Pierwszego i drugiego dnia około 3 godzin (z przerwami mniej więcej co godzinę). Trzeciego dnia około 2 godzin.
  • 2. Trzeciego dnia, w drugiej godzinie gotowania, dodać do śliwek cukier, potem kakao i połamaną czekoladę. Na 10 minut przed końcem wlać amaretto.
  • 3. Gotowe, wystudzone powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy