Czekoladowa rozpusta

  • wyświetlono: 1269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Delikatnie rozpływające się w ustach.

IMG_20181225_144528
  • 10 porcje
  • 100min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt:
6jaj
1szkl cukru
2/3szkl mąki pszennej
2łyżeczki mąki ziemniaczanej
1budyń czekoladowy
2łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia

Masa straciatella:
0,5l smietany 30%
1galaretką pomarańczowa
0,5 czekolady mlecznej

Dodatkowo:
0,5czekolady mlecznej
Sok pomarańczowy do nasączenia

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowa rozpusta

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Suche składniki przesiej przez sito i połącz za pomocą łyżki z masą. Wylej na blaszkę 24x34 piec 35min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i nasączamy.
  • 2. masa straciatella:
    Śmietanę ubić na sztywno, galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia i połączyć ze śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do masy. Gotową masę wylewamy na biszkopt zostawiając 4łyżki na wierzch ciasta. Drugą część biszkopt lekko nasączyć i wyłożyć na masę. Pozostałą część masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptczekoladaciastaprzepis miesiącamasa straciatella

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowo kawowy

Dodane przez: AnetaJ

Tort czekoladowo kawowy

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty...

Torcik czekoladowy

Dodane przez: dorota w

Torcik czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy. Prosty...

limonczello

Dodane przez: viki2903

Czekoladowe limonczello

Delikatny czekoladowy biszkopt...

image-1xs77vi

Dodane przez: agnieszkadz

Ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto mocno czekoladowe

Ciasto czekoladowo-czekoladowe

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto czekoladowo-czekoladowe

Ciasto czekoladowo-czekoladowe...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort czekoladowy

Ciemne biszkopty przełożone czekoladowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE