Czekoladowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Suche składniki przesiej przez sito i połącz za pomocą łyżki z masą. Wylej na blaszkę 24x34 piec 35min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i nasączamy.
2.masa straciatella:
Śmietanę ubić na sztywno, galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia i połączyć ze śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do masy. Gotową masę wylewamy na biszkopt zostawiając 4łyżki na wierzch ciasta. Drugą część biszkopt lekko nasączyć i wyłożyć na masę. Pozostałą część masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.
Komentarze