Czekoladowa rozpusta

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Delikatnie rozpływające się w ustach.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl cukru
    2/3szkl mąki pszennej
    2łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1budyń czekoladowy
    2łyżki kakao
    2łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa straciatella:
    0,5l smietany 30%
    1galaretką pomarańczowa
    0,5 czekolady mlecznej

    Dodatkowo:
    0,5czekolady mlecznej
    Sok pomarańczowy do nasączenia
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Czekoladowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Suche składniki przesiej przez sito i połącz za pomocą łyżki z masą. Wylej na blaszkę 24x34 piec 35min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i nasączamy.
  • 2. masa straciatella:
    Śmietanę ubić na sztywno, galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia i połączyć ze śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do masy. Gotową masę wylewamy na biszkopt zostawiając 4łyżki na wierzch ciasta. Drugą część biszkopt lekko nasączyć i wyłożyć na masę. Pozostałą część masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować