Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką

  • wyświetlono: 44 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Roladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce.

ja
  • 10 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt kakaowy:

4 jajka
3 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao gorzkiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. mleka

dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe
700 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką

  • 1. Sposób przygotowania:
    Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier.
    Do ubitych białek na sztywno dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką, tak aby białka nie opadły.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy do piany, delikatnie łączymy.
    Na sam koniec dodajemy łyżkę oleju i ponownie delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na prostokątną formę do pieczenia (u mnie wym. 24x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
    Po upieczeniu studzimy przez około 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią spożywczą, tworząc rynienkę. Nadmiar biszkoptu odcinamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Wlewamy do kubeczków i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wyjmujemy z kubeczków, a następnie za pomocą foremki do wykrawania ciastek wykrawamy serca.

    Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku, studzimy, a następnie dodajemy do ubitej śmietany, cały czas miksując.

    Mniej więcej połowę ubitej śmietany wykładamy do rynienki z biszkoptu.
    Układamy serca z galaretki w jednym rzędzie, końcówką serca (stożkiem) do góry i wykładamy resztę masy śmietanowej, wierzch wyrównujemy.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia masy na około 2 godziny.
    Roladę przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladakremówkasłodkie_życiemascarponesłodki deserciasto z mascarponeciasta z galaretkąciasto na walentynkiczekoladowa roladarolada z mascarponerolada z sercempomysł na ciastociasta na okazjepomysł na roladę

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

Dodane przez: gotowanietoproste

Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami...

Przepyszna rolada z malinami którą...

Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

Dodane przez: BARB

Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną...

Tarta jaglana  z kremem mascarpone i galaretką malinową

Dodane przez: zielony liść

Tarta jaglana z kremem mascarpone i galaretką...

Od pewnego czasu staram się często...

Brownie z kremem mascarpone i kryształkami galaretki

Dodane przez: aga3103

Brownie z kremem mascarpone i kryształkami...

Ciasto dla miłośników czekolady....

ciasto czekoladowe

Dodane przez: amilka

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i mascarpone

Pyszne! Lekkie i wilgotne, przełożone...

Rolada z kremem waniliowym i galaretką.

Dodane przez: weronika63

Rolada z kremem waniliowym i galaretką

Rolada z kremem waniliowym i galaretką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE