Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Roladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:

    4 jajka
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao gorzkiego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    masa śmietanowa:

    500 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl. mleka

    dodatkowo:

    2 galaretki truskawkowe
    700 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Czekoladowa rolada z mascarpone i serduszkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier.
    Do ubitych białek na sztywno dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką, tak aby białka nie opadły.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy do piany, delikatnie łączymy.
    Na sam koniec dodajemy łyżkę oleju i ponownie delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na prostokątną formę do pieczenia (u mnie wym. 24x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
    Po upieczeniu studzimy przez około 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią spożywczą, tworząc rynienkę. Nadmiar biszkoptu odcinamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Wlewamy do kubeczków i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wyjmujemy z kubeczków, a następnie za pomocą foremki do wykrawania ciastek wykrawamy serca.

    Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku, studzimy, a następnie dodajemy do ubitej śmietany, cały czas miksując.

    Mniej więcej połowę ubitej śmietany wykładamy do rynienki z biszkoptu.
    Układamy serca z galaretki w jednym rzędzie, końcówką serca (stożkiem) do góry i wykładamy resztę masy śmietanowej, wierzch wyrównujemy.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia masy na około 2 godziny.
    Roladę przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować