Czekoladowa rolada z mascarpone i serduszkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier.
Do ubitych białek na sztywno dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką, tak aby białka nie opadły.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy do piany, delikatnie łączymy.
Na sam koniec dodajemy łyżkę oleju i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na prostokątną formę do pieczenia (u mnie wym. 24x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy przez około 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią spożywczą, tworząc rynienkę. Nadmiar biszkoptu odcinamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Wlewamy do kubeczków i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wyjmujemy z kubeczków, a następnie za pomocą foremki do wykrawania ciastek wykrawamy serca.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku, studzimy, a następnie dodajemy do ubitej śmietany, cały czas miksując.
Mniej więcej połowę ubitej śmietany wykładamy do rynienki z biszkoptu.
Układamy serca z galaretki w jednym rzędzie, końcówką serca (stożkiem) do góry i wykładamy resztę masy śmietanowej, wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do lodówki do stężenia masy na około 2 godziny.
Roladę przechowujemy w lodówce.
Komentarze