Czekoladowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę ,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Upieczony i gorący biszkopt zdjąć z papierem i zawinąć w ściereczkę.Wystudzić.
4.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej i wystudzić.Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i kakao,dokładnie ubić.Kilka łyżek odłożyć do dekoracji.
5.Gotową masę rozsmarować na biszkopcie i zwinąć roladę.Odłożoną masą i czekoladą udekorować roladę.
Komentarze