Czekoladowa rolada

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna czekoladowa .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżki kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 łyżki wody

    masa:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    mleko potrzebne do ubicia (200ml)
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki kakao

    dekoracja
    2 kostki mlecznej czekolady

Czekoladowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę ,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Upieczony i gorący biszkopt zdjąć z papierem i zawinąć w ściereczkę.Wystudzić.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej i wystudzić.Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i kakao,dokładnie ubić.Kilka łyżek odłożyć do dekoracji.
  • 5. Gotową masę rozsmarować na biszkopcie i zwinąć roladę.Odłożoną masą i czekoladą udekorować roladę.
  • 6. Gotową roladę wstawić do lodówki stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy