Ciasto Czekoladowa pokusa z pianką jogurtowo-jagodową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetne połączenie smaków.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    - 3 tabliczki ciemnej czekolady

    - 1/2 kostki masła

    - 1/2 szklanki cukru

    - 2-3 łyżki wody

    - 5 jaj (wielkość L)

    - 4 łyżki mąki pszennej

    - cukier waniliowy

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - szczypta soli

    Pianka jogurtowo-jagodowa:

    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych

    - 3-4 łyżeczki cukru

    - 250 g jagód

    - 400 g jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    - 120 g herbatników

Ciasto czekoladowa pokusa z pianką jogurtowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23d601t 1. Przygotować kąpiel wodną, rozpuścić w niej połamane czekolady, masło i cukier na koniec dodać wodę, mieszać aż masa stanie się jednolita.
    Z masy odlać 1/4 szklanki na polewę i pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie do masy dodać żółtka i miksując dodać cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania dodać szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Ciasto wystudzić w formie.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, ostawić do ostygnięcia.
    Jagody zmiksować z cukrem i jogurtem na jednolitą masę, dodać mocno tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić na noc do lodówki.Kiedy masa jogurtowo-jagodowa zacznie tężeć, wyłożyć na nią herbatniki i udekorować polewą, ponownie wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy