Ciasto czekoladowa pokusa z pianką jogurtowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kąpiel wodną, rozpuścić w niej połamane czekolady, masło i cukier na koniec dodać wodę, mieszać aż masa stanie się jednolita.
Z masy odlać 1/4 szklanki na polewę i pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie do masy dodać żółtka i miksując dodać cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania dodać szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Ciasto wystudzić w formie.
2.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, ostawić do ostygnięcia.
Jagody zmiksować z cukrem i jogurtem na jednolitą masę, dodać mocno tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić na noc do lodówki.Kiedy masa jogurtowo-jagodowa zacznie tężeć, wyłożyć na nią herbatniki i udekorować polewą, ponownie wstawić do lodówki.
Komentarze