Ciasto Czekoladowa Pokusa

  • wyświetlono: 853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto składa się z kakaowego ciasta ucieranego, chrupiącego kremu z białej czekolady i bardzo delikatnego musu z czekolady mlecznej i gorzkiej. Wszystkie warstwy tworzą idealną propozycję dla każdego czekoholika. Jest pyszne.

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto:

50g masła w temperaturze pokojowej
130g drobnego cukru
1 jajko
25g ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g mąki tortowej
80ml mleka

Krokant:

1 łyżka masła
2 łyżki wody
60g cukru pudru
30g płatków kukurydzianych

Krem z białej czekolady:

200g białej czekolady
140g śmietanki kremówki

Mus czekoladowy:

7 jajek (muszą być dobrze umyte i dokładnie sparzone)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka whiskey
60g masła
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady 70%

Do dekoracji:

kilka chipsów czekoladowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Czekoladowa Pokusa

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170°C. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • 2. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ucierać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dobrze zmiksować. Następnie dodać połowę mąki, całe mleko i drugą połowę mąki, kolejny składnik dodając wtedy, gdy poprzedni połączy się z masą. Otrzymane ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z foremki ciasto lekko wystudzić, następnie ułożyć na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Przygotować krokant. Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić. Dodać wodę, następnie cukier puder i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier zbrązowieje i otrzymamy jasno brązowy karmel. Dodać pokruszone płatki kukurydziane i dobrze wymieszać. Karmel rozsmarować an papierze do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Kiedy stwardnieje połamać, przełożyć do blendera i zmiksować na drobne kawałeczki.
  • 4. Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną białą czekoladę. Delikatnie mieszać, aż czekolada się rozpuści i dobrze połączy ze śmietanką. Schłodzić. Schłodzoną masę ubić na wolnych wolnych obrotach do uzyskania sztywnego, puszystego kremu. Przy tej czynności należy zachować ostrożność i cierpliwość i nie zwiększać obrotów miksera, ponieważ krem jest bardzo delikatny i lubi się warzyć, gdy postępuje się z nim mało delikatnie. Do kremu dodać krokant i wymieszać.
  • 5. Ciasto ułożyć na paterze, na której będzie podawane i na około niego zamknąć rant tortownicy. Na środku ciasta umieścić rant mniejszej tortownicy i rozsmarować w nim krem z białej czekolady. Usunąć rant i całość wstawić do lodówki.
  • 6. Przygotować mus. Masło i czekoladę umieścić w żaroodpornym lub metalowym naczyniu. Ustawić je na garnuszku z lekko gotującą się wodą i roztopić czekoladę z masłem. Na końcu całość wymieszać, aby oba składniki dobrze się połączyły. Przelać do większej miski i lekko wystudzić.
  • 7. Żółtka oddzielić od białek, następnie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do przestudzonej czekolady dodać sok z cytryny oraz whiskey i dobrze wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z czekoladą. Na końcu dodać ubite białka w dwóch częściach: najpierw 1/3, delikatnie wymieszać, potem resztę i znów delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Mus przelać na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki, aż mus stężeje. Przynajmniej na 4 godziny.
  • 8. Ciasto udekorować chipsami czekoladowymi.

Porady

* Ponieważ mus jest na bazie surowych jajek, z tego ciasta zdecydowanie powinny zrezygnować dzieci i kobiety w ciąży. Trzeba dopilnować, aby jajka na mus były dobrze umyte i sparzone. Po umyciu wystarczy włożyć je do wrzątku na 10 sekund.

* Jak widać na zdjęciach, mus jest dość luźny. Mi taki odpowiada, ale jeśli Wam nie, to można do niego dodać trochę żelatyny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiała czekoladaciasto czekoladowez krememmus czekoladowychrupiący krem

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa pokusa

Dodane przez: juleczka202

Ciasto malinowa pokusa

Świetny pomysł na wykorzystanie...

Ciasto czereśniowa pokusa

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto czereśniowa pokusa

Moja rodzina się nim zachwyca.

image-0ev850r

Dodane przez: kerstin

Ciasto truskawkowa pokusa

Sezon na truskawki ciągle trwa,...

Ciasto gruszkowa pokusa

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto gruszkowa pokusa

Rozpływa się w ustach, przepadają...

Morelowa pokusa

Dodane przez: adela7

Ciasto morelowa pokusa

Delikatne pyszne ciacho

Ciasto jeżynowa pokusa

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto Jeżynowa pokusa

Leciutki deser i to bez pieczenia!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE